Экспертно

Як російський букмекер 1XBet отримав ліцензію в Україні під час війни

14 червня 2022 ми публікували спільне дослідження Ради економічної безпеки України та міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm про те, як компанії зі Швейцарії, Італії та Німеччини допомагають РФ виробляти зброю в обхід санкцій. Це дослідження було перекладене багатьма мовами світу та спричинило значний резонанс в українському та закордонному медіа просторі. Читачі справедливо вказували, що і в Україні, а не лише в європейських країнах, залишаються кейси російського бізнесу, який намагається обходити санкційні обмеження. Щоб викрити ці складні теми ми публікуємо нове дослідження про діяльність та вплив букмекерської мережі 1XBet, яка має російських кінцевих бенефіціарів, але при цьому отримала ліцензію під час війни в Україні та намагається використовувати свій вплив для обходу санкцій в різних країнах.

Кому належить 1XBet

1XBet працював в Україні і до легалізації азартних ігор та відмивав кошти за рахунок міскодінгу: так, в ПриватБанку платежі на рахунок беттінгового сайту відображалися, як послуги житлово-комунальних послуг.

Зареєстрований в Україні «офіційний» 1XBet оперуватиме від імені ТОВ «Твоя беттінгова компанія». Вона була зареєстрована у червні 2021 року і юридично не має жодних зв’язків із компанією росіян. Окрім бренду. Саме такого висновку дійшли спеціалісти КРАІЛ і видали ТОВ «Твоя беттінгова компанія» дві ліцензії – на ведення букмекерської діяльності та на організацію азартних ігор в інтернеті. «Власник» у компанії один – Сергій Петрович Цибін. Цей дніпровський бізнесмен має і інші сумнівні активи. З ним та його родиною пов’язана низка підприємств в Україні та за кордоном.

Скріни сайту YouControl з інформацією о ТОВ ТБК:

Офіційно 1XBet – величезна розрізнена структура, складена із сотень компаній по всьому світу. Це багаторівнева система офшорних підприємств, переплетена між собою людьми, послугами та контрактами. Якісь компанії займаються розробкою, якісь – маркетингом, ще якісь – фінансами, інтелектуальною власністю та іншою діяльністю. Юридично в цій групі не існує єдиного кінцевого власника, а іноді, начебто, і зв’язку між компаніями. Така система вибудовувалася півтора десятиріччя, щоб 1XBet мав змогу вести як легальну так і нелегальну діяльність, а реальні власники були захищені від претензій державних структур та діяльності правоохоронців різних країн.

Та кінцеві власники цього бізнесу все ж існують. Ними з моменту заснування 1XBet залишаються троє росіян – Роман Сєміохін, Сергій Каршков та Дмитрій Казорін. Перша беттінгова платформа 1XBet була створена ними в російському Брянську. Сергій Каршков колись був головою брянського відділу МВС рф по боротьбі із кіберзлочинами, Роман Сєміохін – має спільний бізнес по розведенню кроликів із жінкою екс-мера Брянська, депутата Брянської обласної думи, будівельного магната та єдинороса Ніколая Патова. Згодом Роман Сєміохін занурився у будівельну сферу. Місцеві ЗМІ писали що він скупив більшу частину комерційної нерухомості в місті та став одним з найвпливовіших людей в цьому регіоні. А ще трохи пізніше, разом із колегами, був фігурантом кримінальної справи щодо діяльності 1XBet в росії. Зараз всі засновники нібито знаходяться в міжнародному розшуку.

Скріни програми російського Forbes про 1XBet:

Sergey Karshkov Source: Russian Forbes video about 1XBet (screenshot)

Roman Semiokhin Source: Russian Forbes video about 1XBet (screenshot)

Але це офіційно. А по факту Сєміохін та Каршков живуть на Кіпрі, не бояться жодних арештів та навіть ходять Лімасолом без охорони. А ще ведуть там бізнес. І не тільки беттінговий. Як і в Брянську, вони викупають на Кіпрі землю і займаються будівництвом. Зокрема, будують власний 22-поверховий офіс, де розміщуватимуться розробники 1XBet.

Роман Семіохін на будівельному майданчику власного 22-поверхового офісу на Кіпрі. Скріни програми російського Forbes про 1XBet

Про це вони відкрито розповіли російській редакції журналу ">Forbes. І навіть запросили журналіста на будівельний майданчик. А ще вони роблять на Кіпрі музичний фестиваль Beon1x, куди везуть найкращих діджеїв світу. Це необхідний «соціальний вклад» в розвиток Кіпру, що допомагає засновникам 1XBet працювати на острові та отримувати підтримку місцевої влади.

А на росії в засновників 1XBet вже немає ніяких проблем. Із кримінальної справи таємничим шляхом зникли бенефіціари компанії і залишились тільки номінальні власники, які й потрапили до тюрми. Приводом для цього міг стати спонсорський контракт 1XBet з російським ФК «Динамо». Букмекери виклали за нього більше 500 млн рублів, хоча ринкова вартість такого контракту не перевищує 120 млн. Враховуючі, що ФК Дінамо через ВТБ Банк належить силовим структурам рф, такий контракт є банальним хабарем, який вирішив проблеми власників 1XBet.

Те, що в Росії власники 1XBet «сваі люді», підкреслює ще один факт: незважаючи на блокування сайтів 1XBet на території росії, без перешкод з боку правоохоронців та державного регулятора продовжує працювати інший продукт групи – 1хСтавка.

Фото з сайту fcdm.ru

Самі ж Сєміохін та Каршков зайняли вигідну позицію. З одного боку вони не спростовують інформацію, що 1XBet – їх бізнес. Навіть бахваляться цим. З іншого – кажуть, що жоден сайт 1XBet їм не належить. А ще порівнюють власну сітку із McDonalds, який роздає франшизи, а на місцях «власники» змінюють його під себе і самостійно ведуть будь-яку діяльність.

Насправді ж, засновники 1XBet ретельно контролюють діяльність кожного ресурсу. Втім, це не рятує контору від гучних скандалів. Найгучнішим за останні роки стало зупинення діяльності 1XBet на території Великої Британії після розслідування видання The Sunday Times в 2019 році.

На розслідування The Sunday Times швидко відреагував британський державний регулятор ринку азартних ігор Gambling Comission. 1XBet втратив ліцензію на ведення діяльності в Британії, футбольні клуби Челсі, Ліверпуль та Тоттенгем отримали офіційне попередження про судове переслідування та багатомільйонні штрафи у випадку, коли вони продовжать просувати російський букмекерський бренд. Цей кейс став першим значним втручанням регулятора в фінансування клубів ігорною індустрією.

Source: The Sunday Times (screenshot)

Скрін видання The Sunday Times

Виконавчий директор лондонської компанії White Bullet Solutions, що працює з державними, юридичними та приватними клієнтами стосовно крадіжок інтелектуальної власності, розповів, що 1XBet знаходиться в полі зору правоохоронних органів в багатьох країнах.

Ліцензія 1XBet також була призупинена в Кенії, де російського букмекера викрили в просуванні та залучанні до азартних ігор молоді.

Є проблеми в букмекера і в Сполучених Штатах. Незважаючи на відсутність дозволу на ведення діяльності, 1XBet намагався залучити на свій ресурс гравців із США, пропонуючи за реєстрацію бонус більше $100. Блокування сайтів породжувало багатокрокові інструкції по підключенню до системи. Таким чином, як і в багатьох інших юрисдикціях, російський букмекер працював роками. А потім на 1XBet звернули увагу представники американської асоціації кінематографістів Motion Picture Association. Один з напрямків їх діяльності – аналіз загроз піратства. Раніше в їх звітах фігурували тільки піратські сайти, мобільні додатки, стрімінгові сервіси та хостери. В 2019-му році там з’явився новий розділ – рекламні мережі та компанії, що займаються онлайн-рекламою. В цьому розділі була тільки одна назва – 1XBet (росія). Бренд звинувачували в масовому розміщенні реклами на піратських ресурсах та стимулюванні розвитку піратства по всьому світу.

Фрагмент звіту PMA від 30.09.2019 щодо загроз піратства

З того часу 1XBet став постійним фігурантом звіту MPA, який подається в Офіс торгівельного представника США в Вашингтоні. Останній такий звіт датується жовтнем 2021 року.

Після цих випадків у бізнеса Сєміохіна та Каршкова почалися труднощі з банковськими установами та партнерами по всьому світу. Цьому сприяла й відсутність прозорості з фінансовими оборудками – замість банковських рахунків 1XBet використовує криптовалюти та інші рішення, пов’язані з фінінжинірінгом.

Український регулятор КРАІЛ цього теж не помітив, як не помітив і російських засновників компанії.

Як 1XBet протоптав шлях до українського регулятора азартних ігор

Без корупції російська компанія з таким шлейфом ніколи б не отримала ліцензію в Україні під час повномасштабного вторгнення рф.

Ще на етапі легалізації азартних ігор в Україні спеціалісти казали, що законопроект написаний в інтересах російських беттінгових та гемблінгових компаній. Зокрема під 1XBet. Його лоббіюванням займався громадянин Латвії Борис Баум. Пізніше саме він став сірим кардиналом ринку азартних ігор України, за яким й досі залишається вирішальне слово в наданні ліцензій. Офіційно ж Борис Баум займає посаду першого заступника голови консультаційно-експертної ради КРАІЛ.

Boris Baum

Борис Баум. Фото з сайту Dev.ua

Баум тісно пов’язаний із російським «бізнесменом» з 90-х, а нині з депутатом держдуми, замом голови держдуми та спецпредставником путіна Олександром Бабаковим. Раніше він був відомий, як представник угрупування «Лужніковські».

Зв’язок Баума та Бабакова простежувалася через структури російсько-української групи VS Energy, де Баум працював топ-менеджером. Її до 2021 року контролювали російські бізнесмени Олександр Бабаков, Євген Гінер та Михайло Воєводін.

VS Energy в Україні контролює частину енергокомпаній. Це «Житоміробленерго», «Закарпаттяобленерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго» та «Хмельницькобленерго».

Але це не єдиний зв’язок Баума та Бабакова. Ще у 2006 році була гучна історія з рейдерським захопленням готелю “Русь” у центрі Києва.

“У працівників готелю відібрали мобільні телефони та замкнули. Загарбники ламали двері та комп’ютери. «Роботу» приймав Олег Болотов – головний менеджер мережі готелів «Прем’єр», що належить Бабакову”, – писали тоді журналісти. І згадували Бориса Баума, як голову наглядової ради “Першого інвестиційного банку” – нібито угоду про купівлю готелю з ним уже було погоджено.

Як виявилося, Баум тоді був не лише банкіром, а й власником трьох офшорів Banita Limited, Himalita Limited, Maslav Limited. На ці фірми у 2008 році був зареєстрований готельний комплекс “Русь”. Також офшорки Баума фігурують у кримінальній справі про незаконне виведення грошей, пов’язане з VS Energy.

Ще один яскравий представник «Лужніковських» – Михайло Спектор. До 2015-го року він контролював практично всю діяльність російської групи в Україні і був президентом VS Energy. В ЗМІ його описують, як відомого кризового менеджера. Він же колись був керівником Бориса Баума.

Михайло Спектор також пов’язаний із азартними іграми. Представники ринку розповідають, що він був партнером Pari Match по одному проекту в Африці.

Mikhail Spektor Source: Focus.ua

Михайло Спектор. Фото з сайту Focus.ua

Як російський бізнес отримує ліцензії в Україні під час війни

Саме Борис Баум допоміг встановити контакт між Сєміохіним, Каршковим та Михайлом Спектором, і тепер останній відповідає за успіх 1XBet в Україні і просуває інтереси російських засновників проекту.

Для роботи Спектор залучив Сергія Цибіна у якості номінального власника і керівника для юридичної особи ТОВ «Твоя беттінгова компанія», яка й мала отримати ліцензію під 1XBet. Процесом ліцензування займався юрист Сергій Тарасюк.

В КРАІЛ у Спектора була підтримка Баума. І на початку року цього могло бути достатньо. Але документи для подачі на одну ліцензію були готові тільки в лютому, а на другу – в березні 2022 року. Тож плани скорегувала війна.

Тепер відверто російському бренду було набагато складніше офіційно зайти на український ринок. Щоб просунути питання ліцензії для 1XBet в КРАІЛ, Борис Баум розповів, що, отримавши ліцензію, вони зобов’язуються купити військові ОВДП на 500 млн грн. І це спрацювало. Вже 30 березня регулятор видав ТОВ «Твоя беттінгова компанія» ліцензії на букмекерську діяльність та організацію азартних ігор в інтернеті.

Після бажання купити військові облігації хотілося б повірити, що «український» 1XBet і справді український, і жодним чином не пов’язаний з росіянами Сєміохіним та Каршковим. Але є один нюанс.

Від 1XBet була і ще одна пропозиція – дозволити приймати ставки від гравців-нерезидентів України і запровадити пільгове оподаткування для такої діяльності. За проведення грошей нерезидентів через українські компанії букмекер готовий платити в бюджет 3% від обороту та закупати ОВДП на 20% від прибутку.

Здавалося б, ще одна ініціатива, націлена на економічний розвиток країни під час війни. Насправді ж така пропозиція – намагання закрити давню біль Сєміохіна і Каршкова, пов’язану з діяльністю на різних ринках. Одна з найпопулярніших в світі ліцензій на гемблінгову діяльність – ліцензія Кюрасао. Вона існує двох типів: Master license и Sublicense. Перша дає можливість самостійно видавати Sublicense третім компаніям. 1XBet багато років безрезультатно намагається отримати Master license. Це суттєво обмежує можливості компанії в побудові сітки партнерських брендів.

В якості альтернативи засновники 1XBet придумали іншу схему – заходити на нові легальні ринки та самостійно створювати собі умови, подібні до Master license. Саме така спроба зараз відбувається і в Україні. Отримавши можливість працювати з нерезидентами, 1XBet зміг би розширити свою діяльність по всьому світі і відмивати кошти від операцій, проведених за межами України. Надходження цієї пропозиції до КРАІЛ вказує на зв’язок українського 1XBet з Сєміохіним та Каршковим.

Зв’язок ТОВ «Твоя беттінгова компанія» із «міжнародними росіянами», на відміну від аналітиків КРАІЛ, змогли побачити працівники Київської прокуратури. За нашими даними, слідчі підозрюють ТОВ «Твоя беттінгова компанія» в шахрайстві та фінансуванні дій, направлених на зміну меж державного кордону України. Кримінальне провадження з цього приводу відкрито в квітні 2022 року.

Але цього замало. Ми вважаємо, що в ситуацію мають втрутитись СБУ та РНБО. Адже це сором для України, який дискредитує нашу боротьбу – коли російський бізнес отримує зелене світло в Україні просто під час найтяжчих випробувань для нашої країни та народу. Цей ганебний акт має бути скасований. Як і завжди, ми зробимо все, щоб «лужніковські» поїхали до себе в лужнікі, а росіяни, для початку, провалили черговий план побудови в Україні мережі агентів впливу.